Make your own free website on Tripod.com
kaartspelen
Zenuwen

HOME

Pesten
de verassende 2
Boppen
Blackjack
Kirt
Oorlogje
Hartenboer op de loer
Zenuwen
Twaalf x Twee
Vieren
Kiddi
.
moeilijke woorden
Kaartenhuis Foto's
GASTENBOEK
Favoriete Links
web-games (tip)
Meer webgames
Gewonnen Awards
.
Nieuws en Weer

 

DOEL VAN HET SPEL:

Als eerste al je kaarten kwijt te raken.

 

SPELERS

Je kunt het met 2 tot 4 spelers spelen. Als je het met zijn vieren speelt heb je wel 2 kaartspelen nodig. Speel je met zijn tweeŽn heb je maar 1 kaartspel nodig. Het speelt overigens het beste met 4 spelers, dan is het 'spannendst .

 

KAARTEN EN KAARTVOLGORDE

Voor dit spel heb je gewoon alle kaarten nodig inclusief de jokers.

De kaartvolgorde is ook makkelijk: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer aas.

HET SPELEN:

Als je alle spelregels kent kan dit een echt stress spel worden. Maar zover is het nog niet. Eerst worden de kaarten geschud, dan worden alle kaarten opgedeeld, dus iedereen krijgt evenveel kaarten maar er blijven geen kaarten over. Stel dat er twee kaarten overblijven omdat anders niet iedereen evenveel kaarten heeft, worden die twee kaarten opzij gelegd of aan de winnaar van de vorige ronde gegeven.

We gaan er hier vanuit dat er met zijn vieren wordt gespeeld. Dan word gebruik gemaakt van twee volledige pakjes kaarten en de jokers. Als alle kaarten opgedeeld zijn moet iedere speler 15 kaarten in een bepaalde volgorde leggen. Die volgorde staat onderaan de pagina op foto:

Hierboven staat dus de volgorde van de kaarten. Je ziet twee tweeŽn, die mag je op elkaar leggen, en dus de kaart onder de twee omdraaien. Als je alle dubbele kaarten op elkaar hebt gelegd begint het spel. Je moet van jouw overgebleven kaarten een stapeltje maken en daar moet je tegelijk met de andere spelers de bovenste kaart van omdraaien. Je legt de omgedraaide kaart zo neer dat hij voor iedereen even makkelijk bereikbaar is (dat geldt ook voor de andere spelers)

Stel dat de kaart die is omgedraaid een 8 is, dan mag je daar van jouw kaarten die je voor je hebt liggen (zie plaatje hierboven) een 7 opleggen, je mag er natuurlijk ook een joker opleggen, de joker mag namelijk overal op. Stel dat je er de 7 oplegt, dan kun je daarna gelijk de 6 erachteraan gooien. Je kunt daarna de bovenste kaart die onder de zes en de zeven omdraaien. Zo krijg je weer nieuwe kaarten die je kunt wegleggen. Natuurlijk kan het ook zijn dat jij net je 7 wil wegleggen maar dat de speler naast je je net een stapje voor is. Dan moet je je kaart weer terug op zijn oorspronkelijke stapel leggen, dit zou af en toe best frustrerend kunnen zijn. Zorg dus dat je snel kijkt en dat je een goeie timing krijgt. Hoe vaker je het spel speelt, hoe sneller je word. Als je een heel stapeltje hebt weggelegd mag je een nieuwe maken. Je pakt dan de bovenste kaart van een ander stapeltje en draait die om. Je moet dus constant 5 stapeltje proberen te houden. Na een tijdje zijn je rijen op, als je al je kaarten(15) kwijt bent moet je op 1 van de 4 stapeltjes slaan. (Als je met zijn drieŽn speelt zijn er drie stapeltjes, speel je met twee spelers zijn er twee stapels) Als je slim bent sla je op de kleinste stapel, want het is de bedoeling om al je kaarten kwijt te raken. Dus als na een tijdje iemand zijn 15 kaarten kwijt is, en op een stapel heeft geslagen moeten de anderen zo snel mogelijk zijn voorbeeld volgen. Je mag op elk moment op een stapeltje slaan, als de laatste kaart van iemands kaarten is opgegooid. Dus je moet goed opletten hoeveel kaarten iemand heeft, dan kun je net voor hem op een stapeltje slaan. Als iedereen op een stapeltje heeft geslagen, pakt hij de kaarten van die stapel, en voegt die bij zijn overige kaarten. Die worden weer geschud, en de kaarten worden weer in rijen neergelegd. Als je nog maar 10 kaarten hebt, moet je de kaarten gewoon over de stapeltjes verdelen. Het spel gaat door totdat iemand in totaal 5 of minder kaarten heeft. Je zult vanzelf merken dat het veel makkelijker speelt als je weinig kaarten hebt. Degene die minder dan 15 kaarten heeft wint meestal ook wel.

1) Je kunt ook afspreken dat je de jokers uit het spel haalt, het word da meestal nog moeilijker om al je kaarten kwijt te raken.

2) Als je het spel moeilijker wil maken, kun je van tevoren afspreken dat de winnaar drie kaarten moet hebben om te winnen in plaats van 5

3) Ook kun je afspreken dat de speler de laatste 5 kaarten in zijn hand mag houden zodat niemand ziet wat voor kaarten hij heeft.

4) Als een speler minder dan 15 kaarten heeft, heeft hij geen stapel meer naast zich. Dan moet hij een kaart lenen van degene met de meeste kaarten. Je kunt dan op twee manieren verder spel. De eerste manier gaat als volgt. De speler die een kaart heeft geleend, legt die gedekt neer op de plaats waar anders de kaart ligt waar mee word gespeeld. Als de gene met minder dan 15 kaarten dan op die stapel slaat heeft hij gewonnen. De andere manier is de standaard manier, de speler met minder dan 15 kaarten leent ook dan een kaart van degene met de meeste kaarten. Maar met deze kaart word gewoon gespeeld. Dan kun je een limiet zeggen, zoals in punt 2 al word beschreven. De tweede manier is meestal wel leuke

 

Dit spel hebben wij er zelf opgezet, en in eigen woorden verteld, maar we hebben het spel niet bedacht: kaartspelen@hotmail.com

kaartplaatje3.gif

Enter supporting content here