Make your own free website on Tripod.com
kaartspelen
Pesten

HOME

Pesten
de verassende 2
Boppen
Blackjack
Kirt
Oorlogje
Hartenboer op de loer
Zenuwen
Twaalf x Twee
Vieren
Kiddi
.
moeilijke woorden
Kaartenhuis Foto's
GASTENBOEK
Favoriete Links
web-games (tip)
Meer webgames
Gewonnen Awards
.
Nieuws en Weer

kaartplaatjeaas.jpg

 

DOEL VAN HET SPEL

Bij pesten is het de bedoeling als eerste al je kaarten wegspeelt. Dit klinkt simpel, maar er zijn behoorlijk wat obstakels die je kunt tegenkomen.

 

SPELERS

Je kunt dit spel doen met minimaal 2 maximaal 8 personen. Het kan in feite met nog meer spelers, maar dan is het meestal niet leuk meer. (Te onoverzichtelijk)

 

KAARTEN EN KAARTVOLGORDE

Al speel je met 2, 3, of 4 personen heb je 1 compleet kaartspel nodig, inclusief jokers. Speel je met 5, 6, 7, of 8 mensen heb je 2 kaartspellen nodig.

De kaartvolgorde is er niet echt, je zult merken dat het niet uit maakt of je nu een schoppen 3 of een schoppen 5 opgooit. Wel hebben sommige kaarten speciale waarden, deze zijn als volgt:

De 2                                                   volgende speler moet 2 kaarten kopen

De 3                                                   Geen waarde

De 4                                                   Geen waarde

De 5                                                   Geen waarde

De 6                                                   Geen waarde

De 7                                                  Je mag nu nog een kaart opgooien. Dit   moet wel dezelfde kleur zijn of dezelfde waarde hebben, Bijvoorbeeld: Je gooit een harten 7 op, dan mag je daarna een harten opgooien, of nog een 7 (of een boer of een joker)

De 8                                                   Volgende speler word overgeslagen.

De 9                                                  Geen waarde

De 10                                                Geen waarde

De Boer                                             Deze mag overal worden opgegooid, wanneer deze is opgegooid mag de speler een kleur naar keuze kiezen

De Vrouw                                          Geen waarde

De Heer                                             Geen waarde

De Aas                                              Als de aas wordt opgegooid, draait het spel de andere kant op. Als speler 1 een aas opgooid, is speler 2 dus niet, maar draait het spel de andere kant op naar de speler die voor speler 1 was.

De Joker                                           De joker mag overal worden opgegooid. Het betekent dat de volgende speler 5 moet kopen. Tenzij hij zelf ook over een joker of een twee beschikt. Dan moet de speler daarna 10 respectievelijk 7 kaarten kopen, als hij tenminste niet k een pestkaart heeft.

 

 

 

HET SPELEN

Waarschijnlijk snap je nog niet veel van het spel. Daar gaat, (hoop ik) verandering inkomen.

Allereerst worden alle kaarten goed geschud. (Ik ga er vanuit dat er met 4 personen word gespeeld).

Speler 1 schudt de kaarten dus, dan gaat hij delen, en geeft elke speler acht kaarten. Met deze kaarten word gespeeld, je laat ze dus niet aan iemand anders zien! Wanneer alle kaarten zijn verdeeld blijft er een stapel over. Deze moet gedekt op de tafel worden neergelegd. Wanneer speler 1 de kaarten heeft geschud, verdeeld, en het overgebleven stapeltje gedekt op de tafel heeft gelegd, pakt iedere speler de kaarten in zijn hand. En dan begint het spel. Van de gedekte stapel wordt de bovenste kaart open naast de stapel op tafel gelegd. We gaan ervan uit dat de kaart een hartendrie is. Speler 2 begint. Hij moet nu een passende kaart op de hartendrie gooien. Dit kan een andere hartenkaart zijn, of een andere drie. Ook kan hij een joker of een boer opgooien. Speler 2 gooit een harten 7 op. Maar daarna heeft hij geen andere harten of een andere zeven. Hij kan dus niet verder, en moet een kaart kopen van de stapel. Als hij nu wel kan, mag hij opgooien, anders moet hij hem bij zijn overige kaarten voegen. Nu is speler drie, hij gooit een schoppen boer op, en mag nu een andere kleur bepalen. Hij zegt dan : "ik maak er ........van" Speler drie besluit er ruiten van te maken. Nu is speler 4 hij gooit een ruiten 8 op, waardoor speler 1 wordt overgeslagen. En zo gaat het een tijdje door. Elke kaart wordt op de volgende gegooid, op de stapel die dus telkens groter wordt. Als de "koopstapel", of "de pot"op is, moet de laatste kaart die is opgegooid blijven liggen. De rest word opnieuw geschudt, en weer neergelegd Als je na een tijdje nog maar 1 kaart over hebt zeg je "laatste kaart". Als je dit niet zegt voor de volgende speler heeft opgegooid, en de medespelers merken dat op, moet je drie kaarten kopen. Als je het vergeet te zeggen, maar geen van je medespelers heeft het (voordat jezelf weer aan de beurt hebt) door, heb je geluk. Stel dat speler 2 nog maar 1 kaart heeft, en laatste kaart heeft gezegd. Dan is het slim als speler 1, mits hij er een heeft, een joker opgooit. Speler 2 moet dan namelijk 5 kaarten kopen. Toch heeft speler 1 geen joker, en dus zou speler 2 uit kunnen. Dat kan hij ook, hij gooi namelijk een hartenboer op. Pech, je mag namelijk beslist niet uit met een pestkaart

(2, 7, 8, boer, aas, joker) Dit betekent dat speler 2 drie kaarten moet kopen. Het spel is afgelopen wanneer 1 speler al zijn kaarten op een eerlijke manier wegspeelt

 

1) Je kunt natuurlijk ook doen dat je bij een spelfout, als het vergeten te zeggen van "laatste kaart", 4 of 5 kaarten moet kopen. Dit kan er echter wel voor zorgen dat de koopstapel snel op is, en dat er vaak opnieuw geschud kan worden.

 

 

Dit spel hebben wij er zelf opgezet, en in eigen woorden verteld, maar we hebben het spel niet bedacht: kaartspelen@hotmail.com

Van dit spel zijn veel varianten. Misschien kent u er wel een die u wilt opsturen. Dat zal natuurlijk heel leuk zijn, U kunt altijd een Email sturen. (Zie de hoofdpagina)

Enter supporting content here