Make your own free website on Tripod.com
kaartspelen
Kirt

HOME

Pesten
de verassende 2
Boppen
Blackjack
Kirt
Oorlogje
Hartenboer op de loer
Zenuwen
Twaalf x Twee
Vieren
Kiddi
.
moeilijke woorden
Kaartenhuis Foto's
GASTENBOEK
Favoriete Links
web-games (tip)
Meer webgames
Gewonnen Awards
.
Nieuws en Weer

 

 

DOEL VAN HET SPEL:

De bedoeling van het spel is vrij simpel. Je moet als speler zoveel mogelijk punten halen uit drie kaarten.

SPELERS:

Je kunt het spel al met zijn tweeŽn spelen. Maar het leukste speelt het met drie of 4 spelers. Al speel je met meer dan 4 spelers kun je een compleet kaartspel gebruiken, inclusief drie jokers. Speel je met minder dan drie spelers, is het spannender om een piketspel* te gebruiken, en dan ook drie jokers toe te voegen

*zie moeilijke woorden

HET SPELEN:

De spelregels zijn niet erg makkelijk. Het is dus de bedoeling om zoveel mogelijk punten te krijgen. De volgorde van de kaarten is: alle nummers hebben hun eigen waarde, dus ?4 is gewoon vier punten, en de ?10 gewoon 10.. De boer en de vrouw zijn 12 punten, de heer 13, de aas 1*, en de Joker 16.

Dan kun je ook nog extra punten verdienen door een bepaalde volgorde te creŽren. Die volgordes zijn:

Drie van dezelfde kleur, bijv. drie harten                              = 4 extra punten

Een straat, bijv. harten 9, schoppen 10, en harten boer        = 5 extra punten

Drie van dezelfde soort, bijvoorbeeld, drie vrouwen            = 8 extra punten

Een straat van dezelfde kleur, bijv. ruiten 6, 7 en ruiten 8    = 10 extra punten

Jokers, als je alle jokers hebt (KIRT)                                 = 15 extra punten

Stel je krijgt drie kaarten in je hand, een ruiten 8, een schoppen 7 en een schoppenvrouw. Je mag dan je kaarten ruilen, (je mag zelf weten hoeveel) Dus als je graag je 7 en je 8 wilt inwisselen, leg je ze naast de overgebleven stapel, en pak je daar de twee bovenste kaarten vanaf. Als je dan nog steeds slechte kaarten hebt, moet je wachten totdat je weer aan de beurt bent. Je kunt net zolang doorgaan met kaarten kopen totdat er iemand `PAS' zegt ( zie punt 4). Nadat iemand pas heeft gezegd mag iedereen die nog niet tevreden over zijn kaarten is nog een keer kaarten inruilen. Ben je wel tevreden leg je de kaarten voor je neer en zeg je dat je ook past. Op het einde gaat degene die als eerst pas heeft gezegd beginnen met bieden. Je zegt dan bijvoorbeeld: `ik zet drie fiches in' (van tevoren moet iedere speler 1 fiche in de pot doen. Dan word er met de klok mee gegaan. Als je denkt dat je kaarten de moeite waard zijn ga je mee, of zet je zelfs nog hoger in (iedere speler mag eenmaal bieden of overbieden) Je kunt natuurlijk ook bluffen en zeggen dat je meegaat terwijl je helemaal geen goede kaarten heb, als je slecht kaarten heb pas je en speel je niet meer mee. Als iedereen heeft geboden, of is meegegaan leggen de spelers om de beurt hun kaarten neer, beginnend bij degene die net als laatste had geboden. De winnaar krijgt zo alle fiches. Je kunt doorgaan totdat een iemand alle fiches heeft, of als er iemand is weggespeeld. Als de speler die eerst biedt bijvoorbeeld 4 fiches inzet, en niemand gaat mee, krijgt hij al standaard de pot.

 

1) Als je een aas hebt kun je je kaarten ruilen. Je zegt dan,' ik heb een aas en ik wil ruilen met jou' dan laat je duidelijk blijken met wie. Je mag niet meer met iemands kaarten ruilen als hij gepast heeft.

Je hoeft niet al je kaarten te ruilen. Je mag ook 1 of 2 kaarten ruilen. Degene die de aas ontvangt moet wel zeggen welke aas het was, en moet hem naast hem neerleggen. Hij mag de kaart niet nog een keer gebruiken of inwisselen. Had de speler gebluft, en helemaal geen aas gegeven mag een andere speler een kaart trekken en dan moet die opzij worden gelegd bij degene die dacht een aas te krijgen.

2) Stel je wilt ruilen met iemand, en diegene gelooft niet dat jij een aas hebt, dan kan hij jouw vragen om je kaarten open op tafel te leggen. Als er inderdaad geen aas ligt, mag de speler met de aas niet verder ruilen, en moet een extra fiche in de pot doen. Zit er wel een aas, dan worden kaarten geruild. Maar dan mag de speler die niet geloofde dat er een aas lag niet verder ruilen, en moet hij een extra fiche in de pot doen.

3) Als je bijvoorbeeld met zijn vieren speelt, mogen alle anderen ook bijzetten. Ze zeggen dan dat ze ook niet geloven dat er een aas ligt. Ligt er geen aas, moet de speler voor iedereen die bijzette een extra fiche in de pot doen. Zetten 2 spelers bij, moet die speler 2 fiches extra erbij doen. Daarbovenop komt dan ook nog het fiche van de speler waar mee wou worden geruild. Als er dan wel een aas ligt, moeten alle anderen een fiche in de pot doen, en mogen nog 1 keer kaarten ruilen.

4) Als je maar met weinig mensen speelt kan het lang duren voordat iemand PAS zegt. Daarom is het wel makkelijk om van te voren af te spreken hoe vaak iedereen mag ruilen.

 

Bedacht door ons: kaartspelen@hotmail.com

Enter supporting content here